Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123456789...1819Next

Q1.
Which bank is included in the second schedule list, making it eligible for loans central bank at bank rate ?
1) Bandhan Bank 2) Kotak Mahindra
3) Dhanalaxmi Bank 4) IDFC
5)None of these
Answer : Bandhan Bank
View Answer

Q2.
Which of the following has become the first commercial state owned Bank to issue green bonds ?
1) Yes Bank 2) HDFC Bank
3) Axis Bank 4) ICICI Bank
5)IDBI Bank
Answer : IDBI Bank
View Answer

Q3.
Which of the following services/products of banks is specially designed and launched to help students ? 
1) Personal loan 2) Corporate loan
3) Business loan 4) Medical loan
5)Education loan
Answer : Education loan
View Answer

Q4.
Standard and Poor’s is a Credit Rating Agency of international repute. Which of the following is one such agency of Indian origin ? 
1) IBA 2) BASEL
3) SEBI 4) IRDA
5)CRISIL
Answer : CRISIL
View Answer

Q5.
Which of the following terms is not directly associated with the functioning of RBI ? 
1) Open Marker Operations 2) Cash Reserve Ratio
3) Liquidity Adjustment Facility 4) Public Debt Office
5)SENSEX
Answer : SENSEX
View Answer

Q6.
Which of the following is not the name of the currency of a country? 
1) Rand 2) Pound
3) Dinar 4) Eucador
5)Dollar
Answer : Eucador
View Answer

Q7.
NASDAQ is an American stock exchange. NASDAQ stands for National Association of Securities Dealers Automated _____? 
1) Quotes 2) Quotations
3) Quantity 4) Quality
5)None of these
Answer : Quotations
View Answer

Q8.
Which of the following is known as plastic money ?
1) bearer cheques 2) credit cards
3) demand drafts 4) gift cheques
5)None of these
Answer : credit cards
View Answer

Q9.
SEBI has been imposed a restriction on money flow in equity through ‘P-notes’. What is   the full form of ‘P-notes’?
1) permanent notes 2) purchase notes
3) participatory notes 4) private notes
5)None of these
Answer : participatory notes
View Answer

Q10.
The three banks, Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were amalgamated in 1921 to form a new bank, named as ----- 
1) Reserve Bank of India 2) Imperial Bank of India
3) Bank of India 4) Union Bank of India
5)None of these
Answer : Imperial Bank of India
View Answer

Previous123456789...1819Next


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook