Mathmetics

ISBT Mathmetics for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123456789...5354Next

Q1.
The ratio of the present age of  A  to that of  B is 3 : 11.  B  is 12 years younger than C. C ''s age after 7 years will be 85 years. What is the present age of  A's  father, who is 25 years older than A ? 
1) 33 years 2) 40 years
3) 43 years 4) 48 years
5)None of these
Answer : 43 years
Explanation :
Present age of C = 85 – 7 = 78 years
Present age of B = 78 – 12 = 66 years
Present age of A = 3
11 66 = 18 years
Present age of A’s father = 18 + 25 = 43 years
View Answer

Q2.
The length of a rectangle is three-fifths of the side of a square. The radius of a circle is equal to side of the square. The circumference of the circle is 132 cm. What is the area of the rectangle if the breadth of the rectangle is 8 cm ? 
1) 100.8 sq cm 2) 112.4 sq cm
3) 104.2 sq cm 4) Cannot be determined
5)None of these
Answer : 100.8 sq cm
View Answer

Q3.
The ratio of the adjacent angles of a parallelogram is 7 : 8. Also, the ratio of the angles of quadrilateral is 5 : 6 : 7 : 12. What is the sum of the smaller angle of the parallelogram and the second largest angle of the quadrilateral ? 
1) 136° 2) 156°
3) 168° 4) 208°
5) None of these
Answer : 168°
Explanation :
Sum of the adjacent angles of a parallelogram is 180°.
Smaller angle of the parallelogram = 7/15 × 180 = 84°
Second largest angle of the quadrilateral = 7/30 × 360 = 84°
Required sum = 84 + 84 = 168°
View Answer

Q4.
The ratio of the adjacent angles of a parallelogram is 7 : 8. Also, the ratio of the angles of quadrilateral is 5 : 6 : 7 : 12. What is the sum of the smaller angle of the parallelogram and the second largest angle of the quadrilateral ? 
1) 136° 2) 156°
3) 168° 4) 208°
5) None of these
Answer : 168°
Explanation :
Sum of the adjacent angles of a parallelogram is 180°.
Smaller angle of the parallelogram = 7/15 × 180 = 84°
Second largest angle of the quadrilateral = 7/30 × 360 = 84°
Required sum = 84 + 84 = 168°
View Answer

Q5.
The smallest side of a right-angled triangle is 8 cm less than the side of a square of perimeter 56 cm. The second largest side of the right-angled triangle is 4 cm less than the length of the rectangle of area 96 sq cm and breadth 8 cm. What is the largest side of the right-angled triangle ? 
1) 10 cm 2) 12 cm
3) 15 cm 4) 18 cm
5)None of these
Answer : 10 cm
Explanation :
Side of the square = 56/4 = 14 cm
smallest side of the triangle = 14 – 8 = 6 cm
Length of the rectangle = 96/ 8 = 12 cm
Second largest side of the triangle = 112 – 4 = 8 cm
So, Largest side of the triangle =  square root of 62 + 82  = 10 cm
View Answer

Q6.
A boy has 3 library tickets and 8 books of his interest in the library. Of these 8, he does not want to borrow Chemistry part II unless Chemistry part I is also borrowed. In how many ways can he choose the three books to be borrowed?

1) 26 2) 27
3) 41 4) 56
5)None of these
Answer : 41
View Answer

Q7.
In how many different ways can the letters of the word ‘PREVIOUS’ be arranged in such a way that the vowels always come together?
1) 2420 2) 2880
3) 3260 4) 4840
5)None of these
Answer : 2880
Explanation :
Treating the group of four vowels (E, I O and U) as one distinct letter then total number of letters will be 8 - 4 + 1 = 5 [i.e. P, R, V, S and (E, I, O, U)].
The five letters can be arranged in 5! = 120 ways The vowels among themselves can be arranged in 4! = 24 ways,
The letters of the word ‘PREVIOUS’ can be arranged in 120 × 24 = 2880 ways such that vowels always come together.

View Answer

Q8.
An article was sold at a profit of 15%. Had it been sold for Rs.600 more , the profit would have been 25%. At what price was it sold ?
1) Rs.5750 2) Rs.6400
3) Rs.6090 4) Rs. 7500
5)None of these
Answer : Rs.6090
Explanation :
Short- Cut Methods:

C.P = 600/(25-15) x 100 = 6000 

So, S.P  = 6000 x 115/100 = Rs.6900
View Answer

Q9.
A milkman buys some milk. If he sells it at rupees 16 a liter, he losses 600 rupees but when he sells it at 20 a liter, he gains 600 rupees. How much milk did he purchase ?
1) 200 litre 2) 250 litre
3) 300 litre 4) 400 litre
5)None of these
Answer : 300 litre
Explanation : Let, the milkman buy x liter of milk.
He sells at at rupees 16 a liter.
SP1 = Rs.16x, but losses Rs.600/
If he sells at 20 a liter, the SP2  = Rs.20x , but gains Rs.600/ 
Difference in SP = Rs.20x - Rs.16x = Rs.4x
Difference in actual SP = Rs.600 + Rs.600 = Rs.1200
So, 4x = 1200
or x = 1200/4 = 300

View Answer

Q10.
Direction- Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions.
 

If the price of gold in 2013 is Rs. 31,500 per 10 gram, then what is the price of gold in 2011 per 10 gram ?
1) Rs.17000 2) Rs.17500
3) Rs.18000 4) Rs.18500
5)None of these
Answer : Rs.17500
View Answer

Previous123456789...5354Next