Bhubaneswar    info@isbtonline@gmail.com
+91-9776216158   

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123456789...147148Next

Q1.
The high-level General Debate of the 81st Session of the United Nations General Assembly (UNGA) commenced in September 2026 at which city's UN Headquarters?
1) Geneva, Switzerland 2) Washington, USA
3) New York City, USA 4) Paris, France
5)None of these
Answer : New York City, USA
Explanation :

It is located on First Avenue in Manhattan, USA.

🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q2.
The bilateral naval exercise 'SIMBEX-26' was conducted in September 2026 between the Indian Navy and the Navy of which partner nation ?
1) Sri Lanka 2) United Kingdom
3) Australia 4) Singapore
5)None of these
Answer : Singapore
Explanation :

The acronym SIMBEX-26 stands for Singapore-India Maritime Bilateral Exercise.

🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q3.
Who clinched the Men's Singles title at the prestigious US Open Tennis Championships concluded in September 2026 ?
1) Carlos Alcaraz 2) Jannik Sinner
3) Novak Djokovic 4) Alexander Zverev
5)None of these
Answer : Jannik Sinner
Explanation :

He is a dominant Italian player holding top world rankings

🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q4.
The Ministry of Women and Child Development observed the annual 'Poshan Maah'(National Nutrition Month) in September 2026. What edition of this nationwide campaign was marked this year?
1) 5th Edition 2) 7th Edition
3) 9th Edition 4) 10th Edition
5)None of these
Answer : 9th Edition
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q5.
In the Monetary Policy Committee (MPC) meeting held in September 2026, what was the status maintained for the policy repo rate by the Reserve Bank of India (RBI)?
1) Increased by 25 basis points 2) Reduced by 25 basis points
3) Kept unchanged at the existing rate 4) Increased by 50 basis points
5)None of these
Answer : Kept unchanged at the existing rate
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q6.
Recently,India's major vehicle company Maruti Suzuki India Limited has officially commissioned its first Green Hydrogen (GHâ‚‚) electrolyser plant at its manufacturing facility in which place?
1) Gurgaon, Haryana 2) New Delhi
3) Manesar, Haryana 4) Bengalluru
5)None of these
Answer : Manesar, Haryana
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q7.
Which country won the 23rd Men's FIFA World Cup concluded in July 2026, defeating Argentina in the final?
1) France 2) Brazil
3) Argentina 4) Spain
5)None of these
Answer : Spain
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q8.
In July 2026, which country became the first in the European Union to pass a landmark bill restricting children under 15 from using social media platforms without parental consent ?
1) Germany 2) Italy
3) France 4) Spain
5)None of these
Answer : France
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q9.
Commissioned into the Indian Navy in July 2026, INS Mahendragiri is the seventh and final stealth frigate built under which major project ?
1) Project 75 2) Project 15B
3) Project 28 4) Project 17A
5)None of these
Answer : Project 17A
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q10.
Which landmark agreement between India and the UK, granting Indian exports zero-duty access to 99 per cent of tariff lines, came into force in July 2026 ?
1) India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement 2) India-UK Free Trade Treaty
3) UK-India Double Taxation Agreement 4) India-UK Strategic Partnership Pact
5)None of these
Answer : India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Previous123456789...147148Next


GK Study Materials +

Banking Quiz Daily Quiz
WhatsApp Call