Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1. | The high-level General Debate of the 81st Session of the United Nations General Assembly (UNGA) commenced in September 2026 at which city's UN Headquarters? |
| 1) | Geneva, Switzerland | 2) | Washington, USA |
| 3) | New York City, USA | 4) | Paris, France |
| 5) | None of these | ||
Answer : New York City, USA
Explanation :
Explanation :
It is located on First Avenue in Manhattan, USA.
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q2. | The bilateral naval exercise 'SIMBEX-26' was conducted in September 2026 between the Indian Navy and the Navy of which partner nation ? |
| 1) | Sri Lanka | 2) | United Kingdom |
| 3) | Australia | 4) | Singapore |
| 5) | None of these | ||
Answer : Singapore
Explanation :
Explanation :
The acronym SIMBEX-26 stands for Singapore-India Maritime Bilateral Exercise.
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q3. | Who clinched the Men's Singles title at the prestigious US Open Tennis Championships concluded in September 2026 ? |
| 1) | Carlos Alcaraz | 2) | Jannik Sinner |
| 3) | Novak Djokovic | 4) | Alexander Zverev |
| 5) | None of these | ||
Answer : Jannik Sinner
Explanation :
Explanation :
He is a dominant Italian player holding top world rankings
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q4. | The Ministry of Women and Child Development observed the annual 'Poshan Maah'(National Nutrition Month) in September 2026. What edition of this nationwide campaign was marked this year? |
| 1) | 5th Edition | 2) | 7th Edition |
| 3) | 9th Edition | 4) | 10th Edition |
| 5) | None of these | ||
Answer : 9th Edition
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q5. | In the Monetary Policy Committee (MPC) meeting held in September 2026, what was the status maintained for the policy repo rate by the Reserve Bank of India (RBI)? |
| 1) | Increased by 25 basis points | 2) | Reduced by 25 basis points |
| 3) | Kept unchanged at the existing rate | 4) | Increased by 50 basis points |
| 5) | None of these | ||
Answer : Kept unchanged at the existing rate
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q6. | Recently,India's major vehicle company Maruti Suzuki India Limited has officially commissioned its first Green Hydrogen (GHâ‚‚) electrolyser plant at its manufacturing facility in which place? |
| 1) | Gurgaon, Haryana | 2) | New Delhi |
| 3) | Manesar, Haryana | 4) | Bengalluru |
| 5) | None of these | ||
Answer : Manesar, Haryana
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q7. | Which country won the 23rd Men's FIFA World Cup concluded in July 2026, defeating Argentina in the final? |
| 1) | France | 2) | Brazil |
| 3) | Argentina | 4) | Spain |
| 5) | None of these | ||
Answer : Spain
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q8. | In July 2026, which country became the first in the European Union to pass a landmark bill restricting children under 15 from using social media platforms without parental consent ? |
| 1) | Germany | 2) | Italy |
| 3) | France | 4) | Spain |
| 5) | None of these | ||
Answer : France
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q9. | Commissioned into the Indian Navy in July 2026, INS Mahendragiri is the seventh and final stealth frigate built under which major project ? |
| 1) | Project 75 | 2) | Project 15B |
| 3) | Project 28 | 4) | Project 17A |
| 5) | None of these | ||
Answer : Project 17A
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q10. | Which landmark agreement between India and the UK, granting Indian exports zero-duty access to 99 per cent of tariff lines, came into force in July 2026 ? |
| 1) | India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement | 2) | India-UK Free Trade Treaty |
| 3) | UK-India Double Taxation Agreement | 4) | India-UK Strategic Partnership Pact |
| 5) | None of these | ||
Answer : India-UK Comprehensive Economic and Trade Agreement
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer