Bhubaneswar    info@isbtonline@gmail.com
+91-9776216158   

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1641.
The maximum amount of the total revenue earned by the government of India comes from-

1) Income Tax 2) VAT
3) Customs Duty 4) Excise Duty
5)Corporate Tax
Answer : Corporate Tax
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1642.
Present minimum & maximum limit for RTGS transactions is ____.
1) Rs.50000, Rs 200000 2) Rs.5 lac, Rs 10 lac
3) Rs. 2 lac, Rs 5 lac 4) Rs. 1 lac, No Limit
5)Rs. 2 lac, No Limit
Answer : Rs. 2 lac, No Limit
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1643.
Which among the following organization has got the principal approval from the Reserve Bank of India (RBI) for establishing as well as operating White Label ATMs (WLAs) ?
1) Muthoot Finance 2) Union Bank of India
3) LIC (Life Corporation of India) 4) NICL (National Insurance Company Limited)
5)None of these
Answer : Muthoot Finance
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1644.
Which of the following tool is used frequently by the RBI to control credit and monetary situations of the markets in the country?
1) Cash Reserve Ratio 2) Real Time Gross Settlement (RTGS)
3) Balance of Trade 4) Forward Trade Agreements
5)Electronic Clearing Service
Answer : Cash Reserve Ratio
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1645.
Which of the following is not a tool in the hands of RBI to control the inflationary pressure in the country ?
1) Bank Rate 2) Special Drawing Rights (SDR)
3) Statutory Liquidity Ratio (SLR) 4) Cash Reserve Ratio (CRR)
5)None of these
Answer : Special Drawing Rights (SDR)
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1646.
Which of the following best defines a floating-rate bond ?
1) A bond with a fixed interest rate and has better yield than varying interest rate bond 2) A bond with a fixed interest rate and has lower yield than varying interest rate bond
3) A bond with a varying interest rate and has better yield than fixed interest rate bond 4) A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
5)None of these
Answer : A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1647.
Though ULIPs (Unit Linked Insurance Plan) are considered to be a better investment vehicle it has failed to capture the imagination of the retail investors in India because of which of the following reasons ?
1) Regulatory jurisdictional fight between
SEBI and IRDA
2) They don’t offer better tax benefits
3) They offer lesser returns compared to traditional insurance policies 4) All of the above
5)None of these
Answer : Regulatory jurisdictional fight between
SEBI and IRDA
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1648.
In which year 14 major commercial Banks were nationalized in India ?
1) 1968 2) 1969
3) 1980 4) 1982
5)None of these
Answer : 1969
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1649.
Which of the following is not a social assistance programme launched by the Govt. of India ?

1) National Family Benefit Scheme 2) Annapurna Scheme
3) Indira Awaas Yojana 4) National Old Age Pension Scheme
5)All of the above
Answer : All of the above
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1650.
In economy, the term QIP stands for___?
 
1) Qualif ied Invest ment Project 2) Qualified Institutional Placement
3) Quarterly Invest ment Programme 4) Quality Improvement Programme
Answer : Qualified Institutional Placement
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


GK Study Materials +

Banking Quiz Daily Quiz
WhatsApp Call