Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q1631. | According to RBI's latest direction now Private bank chiefs can stay on in office till the age of - |
| 1) | 62 yrs | 2) | 64 yrs |
| 3) | 65 yrs | 4) | 70 yrs |
| 5) | None of these | ||
Answer : 70 yrs
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1632. | At present, what is India's ranked among top ten countries in world as the number of homicide victims being children and adolescents aged (0 - 19 ) years in 2012 ? |
| 1) | First | 2) | Second |
| 3) | Third | 4) | Fourth |
| 5) | None of these | ||
Answer : Third
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1633. | Recently, US space agency NASA is developing a space submarine to explore ocean waters on Titan' s surface . The Titan is the satellite of - |
| 1) | Saturn | 2) | Jupiter |
| 3) | Mars | 4) | Pluto |
| 5) | None of these | ||
Answer : Saturn
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1634. | According to a joint report by Automotive Component Manufacturers Association of India (ACMA) and McKinsey, Indian auto component exports are expected to touch how much USD ($) by the year 2020 ? |
| 1) | 20 billion | 2) | 25 billion |
| 3) | 30 billion | 4) | 40 billion |
| 5) | None of these | ||
Answer : 40 billion
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1635. | Which of the following State Government recently to sign with Thermal Power giant NTPC for setting up 1000-MW Mega Solar Power Plant in it's state ? |
| 1) | Maharashtra | 2) | Andhra Pradesh |
| 3) | Gujurat | 4) | Odisha |
| 5) | None of these | ||
Answer : Andhra Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1636. | Which of the following state recently introduced "Urdu" as its Second Language Status, directed by Supreme Court ? |
| 1) | Bihar | 2) | Uttar Pradesh |
| 3) | Kerala | 4) | Andhra Pradesh |
| 5) | None of these | ||
Answer : Uttar Pradesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1637. | Which of fowling is the extended deadline by the RBI for implementation of Basel III norms by the Indian banks ? |
| 1) | 31 March 2015 | 2) | 31 March 2018 |
| 3) | 31 March 2020 | 4) | 31 March 2019 |
| 5) | None of tsese | ||
Answer : 31 March 2019
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1638. | The name of Vakrangee Limited, Prizm Payment Services and Muthoot Finance came to news in context with which of the following fields ? |
| 1) | Ban on NBFCs proposed by the RBI | 2) | New banking licences |
| 3) | Setting up of Payments Banks | 4) | Setting up of white label ATMs |
| 5) | None of these | ||
Answer : Setting up of white label ATMs
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1639. | A Cross Cheque is one, which can be encashed only; |
| 1) | by the drawee | 2) | through a bank |
| 3) | through the SBI | 4) | after it has been transferred to another person |
Answer : through a bank
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q1640. | Commercial Banks finance rural credit directly and through : |
| 1) | NABARD | 2) | Rural Banks |
| 3) | Co-operative Societies | 4) | State Government |
| 5) | None of these | ||
Answer : Rural Banks
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer