Bhubaneswar    info@isbtonline@gmail.com
+91-9776216158   

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
Consider the following statements regarding the recently launched "MAHA on Water" initiative:
  1. It is a joint initiative launched exclusively by the Ministry of Earth Sciences and NITI Aayog.
  2. The core focus of the mission is to advance high-impact research and integrate e-technology into water resource management.
    Which of the statements given above is/are correct ?
1) only 1 2) only 2
3) Either 1 or 2 4) Neither ! nor 2
5)Both 1 and 2
Answer : only 2
Explanation : Statement 1 is incorrect because the initiative is driven by the Ministry of Jal Shakti in collaboration with ISRO, not the Ministry of Earth Sciences. Statement 2 is correct as the mission focuses on high-impact areas, technology integration, and space-based water resource management.
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q22.
Which city was host to the General Assembly of International Criminal Police Organisation (INTERPOL)?

1) Rome 2) Paris
3) New Delhi 4) Geneva
5)None of these
Answer : New Delhi
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q23.
Who is the head of the ‘Parliamentary committee on official languages’?
1) Rajnath Singh 2) Nitin Gadkari
3) Amit Shah 4) Piyush Goyal
5)None of these
Answer : Amit Shah
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q24.
Which city is the host of the Annual Meetings of the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank in 2022 ?

1) Geneva 2) Davos
3) Washington 4) Melbourne
5)None of these
Answer : Washington
Explanation :
The Annual Meetings of the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank is scheduled to be held in Washington D.C in October 2022.
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q25.
Who is set to take over as the 50th Chief Justice of India (CJI) after Justice UU Lalit ?
1) Justice K.M. Joseph 2) Justice DY Chandrachud
3) Justice Sanjay Kishan Kaul 4) Justice S. Abdul Nazeer
5)None of these
Answer : Justice DY Chandrachud
Explanation :
Justice Dhananjaya Yeshwant Chandrachud is set to take over as the 50th Chief Justice of India (CJI) after the present Chief Justice UU Lalit formally recommended him as his successor.
As per the procedure, the senior most judge Supreme Court judge serves as the Chief Justice.

πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q26.
Who has been conferred with the National Lata Mangeshkar Award for the year 2021?
1) Anand-Milind 2) Shailendra Singh
3) Sonu Nigam 4) Neha Kakkar
5)Kumar Sanu
Answer : Kumar Sanu
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q27.
Who has been appointed as the Attorney General of India for a term of three years ?
1) Abhishek Singhvi 2) Aryama Sundaram
3) R Venkataramani 4) Mukul Rohatgi
5)Harish Salve
Answer : R Venkataramani
Explanation : Senior advocate R Venkataramani has been appointed as the Attorney General of India for a term of three years. He will succeed K K Venugopal, whose term will end on September 30.
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q28.
What is the rank of India in the Global Innovation Index of the World Intellectual Property Organization?

1) 40th 2) 41st
3) 42nd 4) 43rd
5)None of these
Answer : 40th
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q29.
 Who has been conferred with the National Lata Mangeshkar Award for the year 2021?
1) Sonu Nigam 2) Neha Kakkar
3) Himesh Reshmia 4) Kumar Sanu
5)None of these
Answer : Kumar Sanu
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q30.
Who has been recently appointed as the Attorney General of India for a term of three years ?
1) Mukul Rohatgi 2) R Venkataramani
3) Harish Salve 4) K.K. Venugopal
5)None of these
Answer : R Venkataramani
Explanation :
Senior advocate R Venkataramani has been appointed as the Attorney General of India for a term of three years. He will succeed K K Venugopal, whose term will end on September 30.

πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


GK Study Materials +

Banking Quiz Daily Quiz
WhatsApp Call