Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q131. |
|
| 1) | poet and lyricist | 2) | Social worker |
| 3) | Scientist | 4) | politician |
| 5) | None of these | ||
Answer : poet and lyricist
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q132. | According to the World Bank latest report, India surpass France as the ----th largest economy in the world. |
| 1) | 4th | 2) | 5th |
| 3) | 6th | 4) | 7th |
| 5) | None of these | ||
Answer : 6th
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q133. |
|
| 1) | Ahemadabad | 2) | Bengalluru |
| 3) | New Delhi | 4) | Hyderabad |
| 5) | None of these | ||
Answer : New Delhi
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q134. | Australian Cricketer Aaron Finch make world record highest individual 172 run innings in T20. This record run he made against which cricket team ? |
| 1) | Pakistan | 2) | England |
| 3) | Bangladesh | 4) | Zimbabwe |
| 5) | None of these | ||
Answer : Zimbabwe
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q135. | World Champions Australia defeated India 3-1 via shoot-off after both teams were locked at 1-1 in regulation time to clinch its second consecutive Champions Trophy hockey title. this time Champions Trophy hockey hosted by which country ? |
| 1) | Australia | 2) | Holland |
| 3) | Poland | 4) | Germany |
| 5) | None of these | ||
Answer : Holland
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q136. | National Doctors day 2018 has been celebrated by the people all over the India on which date of July ? |
| 1) | 1st July | 2) | 8th July |
| 3) | 14th July | 4) | 16th July |
| 5) | None of these | ||
Answer : 1st July
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q137. | Mumbai's Victorian Gothic and Art Deco cluster declared as World Heritage Site by UNESCO.The decision was taken at the 42nd session of the World Heritage Committee of UNESCO at Manama. Manama in situated in which of the following country ? |
| 1) | Austria | 2) | Bahrain |
| 3) | Hungary | 4) | Syria |
| 5) | None of these | ||
Answer : Bahrain
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q138. | Antonio Manuel de Carvalho Ferreira Vitorino elected as the IOM's next Director General of the International Organization for Migration (IOM). He belongs to citizen of which country ? |
| 1) | Spain | 2) | Netherlands |
| 3) | Germany | 4) | Portugal |
| 5) | None of these | ||
Answer : Portugal
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q139. | The six-member monetary policy committee (MPC) of the RBI on 1 August 2018 decided to increase the repo rate by 25 basis points. What is the new Repo Rate ? |
| 1) | 6 % | 2) | 6.25% |
| 3) | 6.5% | 4) | 6.75% |
| 5) | None of these | ||
Answer : 6 %
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q140. | The World Elder Abuse Awareness Day (WEAAD) is observed every year on month of June across the world to highlight the often silent suffering of the elder generation. On which day it being observed ? |
| 1) | June 5 | 2) | June 12 |
| 3) | June 14 | 4) | June 15 |
| 5) | None of these | ||
Answer : June 15
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer