Awareness
ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams
Q151. | The active volcano Volcαn de Fuego erupted on 3 June 2018 resulting in death of at least 60 persons. The volcano is located in which country ? |
| 1) | Guatemala | 2) | Japan |
| 3) | Philippines | 4) | Cuba |
| 5) | None of these | ||
Answer : Guatemala
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q152. | Who was appointed as the fourth deputy governor of Reserve Bank of India (RBI) by the Union Government on 4 June 2018 ? |
| 1) | BP Kanungo | 2) | N S Vishwanathan |
| 3) | Mahesh Kumar Jain | 4) | Viral Acharya |
| 5) | None of these | ||
Answer : Mahesh Kumar Jain
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q153. | India received its cheapest LNG under a long-term deal from which country on 4 June 2018 ? |
| 1) | USA | 2) | Russia |
| 3) | Iran | 4) | Nigeria |
| 5) | None of these | ||
Answer : Russia
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q154. | Which of the following state government has launched a health insurance scheme for working journalists in its state ? |
| 1) | Rajasthan | 2) | UP |
| 3) | Madhya Pradesh | 4) | Odisha |
| 5) | None of these | ||
Answer : Odisha
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q155. | Indias First Advanced Forensic Lab dedicated to women related cases, recently set up at which of the following places ? |
| 1) | New Delhi | 2) | Chandigarh |
| 3) | Dehradun | 4) | Kochi |
| 5) | None of these | ||
Answer : Chandigarh
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q156. | Which country is poised to become the first country in Latin America to join NATO as a "global partner", as was announced on 25 May 2018 ? |
| 1) | Colombia | 2) | Brazil |
| 3) | Chile | 4) | Nicaragua |
| 5) | None of these | ||
Answer : Colombia
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q157. | Novelist Olga Tokarczuk won the Man Booker International Prize for 2018 during May 2018.She is associate with which country ? |
| 1) | UK | 2) | Norway |
| 3) | Ireland | 4) | Poland |
| 5) | None of these | ||
Answer : Poland
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q158. | Kamaljit S. Bawa became the first ever Indian to receive the prestigious Linnean Medal during May 2018 ? The Linnean Medal has given every year in which field? |
| 1) | Zoology | 2) | Botany |
| 3) | Chemistry | 4) | Both 1 & 4 |
| 5) | None of these | ||
Answer : Both 1 & 4
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q159. | Pakistan on 28 May 2018 appointed former chief justice Nasir Ul Mulk as interim prime minister until general elections are held on 25 July 2018. He was former --- of Pakistan. |
| 1) | Chief Justice | 2) | Foreign Minister |
| 3) | ISI Chief | 4) | Former Army General |
| 5) | None of these | ||
Answer : Chief Justice
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer
Q160. | Yog guru Baba Ramdev's Patanjali entered the telecom space on 28 May 2018 by launching its own SIM card called Swadeshi Samriddhi SIM card. This SIM has been launched in collaboration with which telecom entity ? |
| 1) | Airtel | 2) | BSNL |
| 3) | Tata Docomo | 4) | Vodafone |
| 5) | None of these | ||
Answer : BSNL
π Click "View Answer" to reveal correct option
View Answer