Bhubaneswar    info@isbtonline@gmail.com
+91-9776216158   

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q351.
A commercial bank will launch a medium term note (MTN) programme to ------ .
1) Provide loans 2) Raise Funds
3) Sell Equity 4) Purchase shares
5)None of these
Answer : Raise Funds
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q352.
Which stock exchange launched first carbon-based thematic index “Carbonex” ?
1) MCX Stock Exchange (MCX-SX) 2) National Stock Exchange (NSE)
3) Bombay Stock Exchange (BSE) 4) United Stock Exchange of India
5)None of these
Answer : Bombay Stock Exchange (BSE)
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q353.
Which among the following is the regulator of the commodity market in India ?
1) NCDEX 2) SEBI
3) Forward Market Commission(FMC) 4) MCX
5)None of these
Answer : Forward Market Commission(FMC)
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q354.
The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as --------- .
1) Foreign Exchange Reserves 2) Current Account Deficit
3) Fiscal Deficit 4) Balance of Payments
5)None of these
Answer : Current Account Deficit
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q355.
The Cabinet Committee on Investments has been set-up to address which of the following___?
1) To submit a report on the hurdles creating bottle-necks on the economy 2) To boost big ticket investments and untangle red-tapism
3) To fast track disinvestment in PSUs 4) To attract foreign investment into India to attract foreign investment into India
5)None of these
Answer : To boost big ticket investments and untangle red-tapism
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q356.
Why the Indirect taxes are termed regressive taxing mechanisms ?
1) They are charged at higher rates than direct taxes 2) They are charged the same for different income groups
3) They are charged the same for all income groups 4) None of the above is a correct reason
5)All of the above are correct
Answer : They are charged the same for all income groups
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q357.
Which of the following best defines a floating-rate bond ?

1) A bond with a fixed interest rate and has better yield than varying interest rate bond 2) A bond with a fixed interest rate and has lower yield than varying interest rate bond
3) A bond with a varying interest rate and has better yield than fixed interest rate bond 4) A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
5)None of these
Answer : A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q358.
Though ULIPs (Unit Linked Insurance Plan) are considered to be a better investment vehicle it has failed to capture the imagination of the retail investors in India because of which of the following reasons ?
1) Regulatory jurisdictional fight between SEBI and IRDA 2) They don’t offer better tax benefits
3) They offer lesser returns compared to traditional insurance policies 4) All of the above
5)None of these
Answer : Regulatory jurisdictional fight between SEBI and IRDA
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q359.
Which one of the following is the new sub-category of the commercial real estate sector (CRE) as per the latest RBI directive ?
1) Residential projects 2) Commercial projects
3) Industrial projects 4) SEZ projects
5)None of these
Answer : Residential projects
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q360.
A Non-Performing Asset (NPA) of a non-agricultural loan book shall be a loan or advance where___
1) Interest and/or instalment of principal remain overdue for 90 days in respect of term loan 2) The debtor is declared insolvent
3) Payment of interest/instalment of principal has been irregular 4) All of the above
5)None of these
Answer : Interest and/or instalment of principal remain overdue for 90 days in respect of term loan
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


GK Study Materials +

Banking Quiz Daily Quiz
WhatsApp Call