Bhubaneswar    info@isbtonline@gmail.com
+91-9776216158   

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1551.
Which of the following organisations has given a warning to the Nations of the world that there may be increased risk to global financial stability in the world ?
1) World Trade Organization 2) Asian Development Bank
3) World Bank 4) International Monetary Fund
5)UNCTAD
Answer : World Bank
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1552.
What does the 'M' denote in the abbreviated term 'MRTP', an act which was applicable in India till recently ?
1) Minimum 2) Money
3) Market 4) Monopolies
5)Moral
Answer : Monopolies
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1553.
In economic terms, the total market value of all final goods and services produced in a country in a given year is known as ?
1) GNP 2) GDP
3) PPP 4) Inflation
Answer : GDP
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1554.
Many a time we see in financial journals / bulletins a term M3.  What is M3 ?
1) Currency in circulation on a particular day 2) Total value of the foreign exchange on a particular day
3) Total value of export credit on a given date 4) Total value of the tax collected in a year
5)None of these
Answer : Currency in circulation on a particular day
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1555.
Japanese scientists Isamu Akasaki and Hiroshi Amano and American Shuji Nakamura were named as the winners of the 2014 Nobel Prize for Physics for inventing  -
1) LED light 2) Infra Rays
3) Optical Microscopy 4) Both 1 & 2
5)None of these
Answer : LED light
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1556.
American scientists Eric Betzig and William Moerner and Germany's Stefan Hell were announced as the 3 winners of the Nobel Prize October 2014. They have been honoured for their contribution in which field ? 
1) Physics 2) Chemistry
3) Medicine 4) Economics
5)None of these
Answer : Chemistry
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1557.
Thomas Eric Duncan the first Ebola patient diagnosed who died on 8 October 2014 thus raising enormous anxiety in that country ? He is the citizen of which country ?
1) USA 2) Liberia
3) Guinea 4) Sierra Leone
5)None of these
Answer : USA
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1558.
The major tribal bodies of which State on 8th September 2014 rejected the demand for a separate State called Twipraland ?
1) Maharashtra 2) Tripura
3) Assam 4) Arunachal Pradesh
5)Madhya Pradesh
Answer : Tripura
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1559.
Recently,Indian government on 9 September 2014 signed a MoU in traditional medicines with which country ?
1) USA 2) China
3) Japan 4) Israel
5)Bangladesh
Answer : Bangladesh
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q1560.
The high-level committee that was constituted by Supreme Court in January 2014 in its report on 8 September 2014 revealed that most of the deemed universities are unfit for the status. What is the name of that high-level committee ?
1) B S Thorat Committee 2) M.B Shah Committee
3) H Devaraj Committee 4) B Tandon Committee
5)None of these
Answer : H Devaraj Committee
🔒 Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


GK Study Materials +

Banking Quiz Daily Quiz
WhatsApp Call