Bhubaneswar    info@isbtonline@gmail.com
+91-9776216158   

Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q411.
The Reserve Bank of India was set-up on the recommendation of the which committee ?
1) Narasimham Committee 2) Hilton-Young Commission
3) Mahalanobis Committee 4) Fazal Ali Commission
5)None of these
Answer : Hilton-Young Commission
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q412.
In India ,coins and subsidiary coins are issued by which of the following institution/organisation ?
1) Union Government 2) Ministry of finance
3) Reserve Bank of India 4) State Bank of India
5)None of these
Answer : Reserve Bank of India
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q413.
The government of India is to institute an award in the name of Bharatiya Jana Sangh leader Pandit Deendayal Upadhyaya. The main purpose of the award is to recognise ---------.
1) Small and marginal farmers in agriculture 2) Medium and small farmers in agriculture
3) Small and BPL farmers in agriculture 4) Marginal farmers in agriculture
5)None of these
Answer : Small and marginal farmers in agriculture
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q414.
The “Stand Up India “scheme was recently launched by the Prime Minister Narendra Modi which is carried by Union Minister for Micro, Small & Medium Enterprises (MSME). How many  SC/ST entrepreneurs would be created under the programme ?
1) 1.5 lakh 2) 2 lakh
3) 2.5 lakh 4) 3 lakh
5)None of these
Answer : 2.5 lakh
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q415.
According to the Industry body ASSOCHAM, which state has secured top position accounting highest share in total live investments attracted by manufacturing sector in India which is worth Rs.33 lakh crore ?
1) Maharashtra 2) Gujarat
3) Karnataka 4) Odisha
5)None of these
Answer : Odisha
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q416.
Indian born Surya Deva has been appointed as the Asia-Pacific representative of the UN Working Group on the issue of human rights and transnational corporations and other business enterprises, by the UNHRC. Presently,the UNHRC’s head-quarter is located in ------- .
1) New York 2) Washington
3) Paris 4) Geneva
5) None of these
Answer : Geneva
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q417.
The health ministry has launched the rotavirus vaccine as part of its universal immunisation programme to prevent diarrhoeal deaths due to the virus which claims lives of nearly one lakh children every year. It is a leading cause of -------- among children less than five years of age.
1) diarrhea 2) Pneumonia
3) Whooping Caugh 4) Measles
5)None of these
Answer : diarrhea
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q418.
The health ministry has launched the rotavirus vaccine as part of its universal immunisation programme to prevent diarrhoeal deaths due to the virus which claims lives of nearly one lakh children every year. It is a leading cause of -------- among children less than five years of age.
1) diarrhea 2) Pneumonia
3) Whooping Caugh 4) Measles
5)None of these
Answer : diarrhea
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q419.
The government of India introduced which numerical denoted number  as the country’s national emergency number ?
1) 101 2) 108
3) 111 4) 112
5)None of these
Answer : 112
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer

Q420.
The government of India conferred the Nations most prestigious civilian awards - Padma Vibhushan to five personalities. Which one of them is not among with them ?
1) Dhirubhai Ambani 2) Sri Sri Ravi Shankar, Art of Living founder
3) Yamini Krishnamurthy, renowned dancer 4) Avinash Kamalakar Dixit , US-based economist
5)Vinod Rai, former Comptroller and Auditor General of India
Answer : Vinod Rai, former Comptroller and Auditor General of India
πŸ”’ Click "View Answer" to reveal correct option View Answer


GK Study Materials +

Banking Quiz Daily Quiz
WhatsApp Call